Kinderen

Het eerste levensjaar is waarschijnlijk het meest intense leer-jaar, waarin de basis verder wordt gelegd van de verschillende functies en systemen van lichaam en geest.

Hierbij is het belangrijk dat geen enkele stap wordt overgeslagen. Elke nieuwe verworvenheid zet een ander proces in gang en alle systemen samen vormen een raderwerk waarbij alle onderdelen zodanig op elkaar zijn ingesteld dat bij het ” blijven haperen” van een onderdeel ten koste kan gaan van het hele systeem op korte of lange termijn… Met andere woorden is de basis gelegd van een oorzaak- gevolgketen die vroeg of laat zal zorgen voor klachten en symptomen. Hoe snel de klachten zich manifesteren hangt af van de compensatiemogelijkheden van het lichaam. Die compensatiemogelijkheden zijn op hun beurt de resultante de belastbaarheid. De belastbaarheid hangt af van de levensstijl, eetgewoontes, medisch verleden, emotionele balans, sociale context,

etc.

 

De kleine ukkepuk maakt regelmatig groeisprongen, waarbij het niet altijd even “vlotjes” verloopt. Dan kan je kleintje o.a. hangerig zijn, weinig eten, verstoorde spijsvertering vertonen, weerbarstig zijn. Een goede osteopathische follow up is het eerste levensjaar zeker aangewezen om aldus het broze evenwicht tussen alle verschillende terreinen gedurende die eerste lange “groeispurt” te bewaren of te herstellen.

 

Osteopathie is ook aan te raden, na uitsluiting van ziekte of andere medische aandoeningen, bij jonge kinderen met acute of chronische klachten zoals buikkrampen, pijn aan de rug, nek, bekken, knieën, voeten, scoliose, aandachtsstoornissen, verstuikingen, post-operatieve klachten, emotionele dysbalans, motorische achterstand, etc.

 

Ook na een zware val of trauma is het heilzaam om osteopathische behandelingen toe te passen.

 

Bij hobby’s waar regelmatig gevallen wordt, zoals voetbal, paardrijden, volleybal, volleybal, gevechtssporten kan na verschillende micro-traumata of een enkel trauma een oorzaak-gevolgketen ontstaan en is osteopathie een absolute aanbeveling.